כאבים אורתופדיים למרבה הצער הם חלק בלתי נפרד מחיינו ובין אם מדובר בכאבי גב, ברכיים, מפרקים או צוואר – הם כולם יכולים להפריע לנו לתפקד בחיי היום יום ובמקרים חמורים ממש לצאת מתפקוד. יש להם גורמים רבים וכדאי להכיר אותם כדי לדעת כיצד לצמצם אותם ועוד יותר כדאי להכיר שיטות שונות להקלה, למשל קינזיו טייפ ושמירה על תזונה מאוזנת, חימום וקירור בהתאם לצורך ועוד ועל כל הנושאים האלו נדבר בהרחבה.
ממה נובעים הכאבים האורתופדיים?
כאבים אורתופדיים יכולים לנבוע משלל סיבות, אך ניתן לומר שהרוב המוחלט נגרם מעומסים לא שגרתיים על הגוף. לא מחייב שהעומס יהיה דווקא נשיאת משאות כבדים, גם במצבים בהם אנשים יושבים שעות רבות מול המחשב נגרם עומס רב על הגב ועל הצוואר.
סיבה נוספת נפוצה היא פציעות כתוצאה מפעילות ספורטיבית, בין אם מדובר בשחקנים מקצועיים ובין אם חובבים. הפציעות הללו מתרחשות גם ביום יום לאנשים שלא עוסקי בספורט, אפילו נפילה קטנה יכולה להוביל לכאבים קשים ואף לסיבוכים וגם שחיקה טבעית של המפרקים בגיל המבוגר ומצבים רפואיים שונים כמו דלקת פרקים יכולים להוביל לכך.
מאידך, ישנם אנשים שסובלים מכאבים אורתופדיים דווקא בשל חוסר פעילות ותזונה לא מאוזנת שמשפיעים לרעה על תפקוד השרירים והמפרקים ושימו לב לזה – גם הרמת משאות כבדים באופן לא נכון עלול להוביל לכאבים.
כיצד תוכלו למנוע אותם?
הדרך הטובה ביותר לטפל בכאבים היא במניעתם, לכן קודם כל מומלץ לאמץ אורח חיים בריא ומודע יותר – כדאי להקפיד על פעילות גופנית מתונה ושגרתית ששומרת על גמישות המפרקים ומחזקת את השרירים. ניתן לעסוק באופן קבוע ביוגה, פילאטיס או שחייה שמסייעים לחיזוק הגוף תוך מניעת פציעות, ורצוי להקפיד על תזונה עשירה בסידן ובוויטמין D.
לפני שנעבור לדבר על שיטות שונות לטיפול ובהן קינזיו טייפ ואחרים, יש לציין שגם לשינה איכותית עם מזרן וכרית אורתופדיים יש חלק בלתי נפרד בשמירה על הבריאות, כמו גם שמירה על משקל גוף תקין.
דרכים יעילות להתמודדות
כאשר הוא כבר מופיע, ישנן שיטות שונות להקלה ולניהול הכאב ואחת הדרכים היעילות היא פיזיותרפיה, הכוללת תרגילים מותאמים אישית שמחזקים את השרירים ומתקנים את היציבה. טיפולים נוספים כמו עיסויים רפואיים או הידרותרפיה יכולים להקל גם כן על מתחים בשרירים ולשפר את זרימת הדם וגם טיפולים תרופתיים מהווים אפשרות והם כוללים משככי כאבים או תרופות אנטי דלקתיות. עם זאת, מומלץ להשתמש בתרופות תחת הנחיית רופא בלבד ולא להסתמך עליהן כפתרון לטווח הרחוק כי בסופו של דבר הן לא מטפלות בבעיה, אלא בעיקר מסייעות בהקלה.
כדאי להכיר – קינזיו טייפ
אחת הטכניקות המבוקשות בשנים האחרונות בתחום זה היא קינזיו טייפ – סרט דביק מיוחד שמניחים על אזורים כואבים בגוף. הסרט פותח ביפן והוא משמש לתמיכה בשרירים ובמפרקים מבלי להגביל את התנועה. הוא פועל באמצעות שיפור זרימת הדם באזור הפגוע והפחתת העומסים על השרירים.
ספורטאים רבים משתמשים בו לאחר פציעות קלות כדי לחזור לפעילות במהרה, אבל גם אנשים שלא עוסקים בספורט באופן מקצועי יכולים ליהנות מיתרונות הטכניקה, במיוחד במצבים של כאבי גב תחתון, ברכיים או כתפיים. מדובר בטיפול שאינו פולשני, קל לשימוש והוא פשוט נוח ונגיש לשיפור איכות החיים.
חימום וקירור האזור הכואב
אחת הדרכים הקלאסיות והפשוטות ביותר להתמודדות היא שימוש בחום או בקור – חימום האזור הכואב, למשל באמצעות כרית חימום, מסייע בהרפיית השרירים ומשפר את זרימת הדם, דבר שיכול לסייע ולהקל. לעומת זאת, טיפול בקור, כמו הנחת שקית קרח, יעיל במיוחד להפחתת נפיחות וכאב חריף בעקבות פציעה.
טיפולים נוספים להקלה
למרות שזה אולי נשמע ההיפך ממה שאתם צריכים – לעיתים דווקא פעילות גופנית תהיה זו שתסייע לכם להפחית את הכאבים. כמובן שהפעילות צריכה להיות מותאמת למצבכם ותוך המלצות מטעם גורם מוסמך כדי למנוע החמרה.
גם טיפולי רפואה משלימה יכולים לסייע רבות – כוסות רוח, דיקור סיני, שיאצו, עיסוי ועוד. לסיום נאמר שבין אם אתם בוחרים לעשות שימוש בשיטות כמו קינזיו טייפ ובין אם בפעילות גופנית או טיפולי רפואה משלימה, מומלץ לעשות זאת בליווי מקצועי.